Pomocy
Pi: Trzy liczby, których suma wynosi 124, są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Jeżeli do
pierwszej z tych liczb dodamy 1, drugą zostawimy bez zmian, a od trzeciej odejmiemy 65, to
otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego. Znajdź te liczby.
Jakby ktoś mógłby mi to wytłumaczyć..
11 cze 19:16
Maslanek: x+y+z=124
y2=xz
2y=(x+1)+(z−65)
11 cze 19:23
krystek: Liczby to x,y z →ciąg geometr
I r−nie:x+y+z=124→w−ek zadania
| z | | y | |
| = |
| →z def ciągu geomert. stały iloraz |
| y | | z | |
_______________masz dwa r−nia
I teraz z warunków zad
x+1, y, z−65→tworzą ciąg arytmetyczny − różnica stała
(z−65)−y=y−(x+1) i masz trzy r−nia
Wszystko to napisał
Maslanek
11 cze 19:30
Maslanek: Krystek...
Z tym stałym ilorazem jest źle.
| | z | | y | | y | | x | |
Jeśli już to |
| = |
| lub |
| = |
| . Jak kto woli  |
| | y | | x | | z | | y | |
11 cze 20:55