Pole i obwód
Aga: 1. Bok rombu ma dł. 4cm a suma długości jego przekątnych jest równa 10 cm, Oblicz pole i
wysokość rombu.
2.Różnica między długością przekątnej i długością boku kwadratu wynosi 2 cm.Oblicz pole i obwód
tego kwadratu.
3.W trapezie równoramiennym kąty przy krótszej podstawie są trzyrotnie większe od kątów
przydłuższej podstawie. Krótsza podstawa ma dł 4 cm, a odcinek łączący środki ramion 6 cm.
Oblicz pole i obwód tego trapezu.
11 cze 19:15
Basia: Chyba to nie jest poważnie? takich łatwych zadań nie umiesz zrobić...
11 cze 19:17
Aga: Nie,dlatego tu napisałam licząc na pomoc.
11 cze 19:22
11 cze 19:49
Maadzia: Jeżeli narysujemy romb i zaznaczymy przekątne oraz bok a = 4 to otrzymamy 4 trójkąty
prostokątne. Przekątne e podzielona będzie na dwa odcinki x i x, a przekątna f na y i y
Z twierdzenia pitagorasa mozemy obliczyć połowę przekątnej e i f
x² + y² = 4²
x² + y² = 16
Suma przekątnych jest równa 10 cm, czyli
2x + 2y = 10 /: 2
x + y = 5
Mamy dwa równania, liczymy układ równań:
x + y = 5
x² + y² = 16
x = 5 − y
(5 − y)² + y² = 16
x + y = 5
25 − 10y + y² + y² = 16
x + y = 5
2y² − 10y + 25 − 16 = 0
x + y = 5
2y² − 10y + 9 = 0
Liczymy pierwiastki z II równania:
Δ = b² − 4ac = 100 − 72 = 28
√Δ = √28 = √4*7 = 2√7
x₁ = (−b − √Δ) : 2a = (10 − 2√7 ) : 4 = 2(5 − √7) : 4 = (5 − √7)/2
x₂ = (−b + √Δ) : 2a = (10 + 2√7 ) : 4 = 2(5 + √7) : 4 = (5 + √7)/2
x1 = x
x₂ = y
e = 2 x = 2 * (5 − √7)/2 = (5 − √7)
f = 2y = 2 * (5 + √7)/2 = (5 + √7)
Liczymy pole:
P = (e * f)/ 2 = [(5 − √7)*(5 + √7)] : 2 = ( 25 − 7) : 2 = 18 :2 = 9
Wysokość:
P = a * h
h = P/a
h = 9cm²/ 4 cm
h = 2, 25cm
Odp Pole rombu wynosi 9 cm², a wysokość ma 2,25cm
11 cze 19:50