Równania różniczkowe 1 rzedu
Rozpas: | y' | |
| = y2 + 4x + 4 <−−−− Mam rozwiązać takie równanie różniczkowe. Czy poniższy sposób |
| lnx | |
jest poprawny?
| y' | |
| = 0 itp.... |
| y2 + 4x + 4 | |
11 cze 18:55
Rozpas: tam nie ma byc 4x tylko 4y sory
11 cze 19:01
Krzysiek: i to wszystko zmienia
| | dy | |
czyli rozdzielając zmienne: ∫ |
| =∫lnxdx |
| | (y+2)2 | |
11 cze 19:06
Rozpas: krzysiek a po czym poznać że właśnie w ten sposób rozdzielając zmienne a nie tak jak się
rozwiązuje równania różniczkowe pierwszego rzędu ? Ja bym to liczył tak jak wyżej czyli lewą
stonę przyrwónuję do zera itd
11 cze 20:08
Artur z miasta Neptuna:
zawsze rozwiązujesz rozdzielając zmienne
| | dy | |
co Ci da przyrównanie do zera jak y' = |
| i y(x)  Jak chcesz wyznaczyć y(x) ? |
| | dx | |
11 cze 20:13
Rozpas: no a dajmy na to takie rownanie rozniczkowe
y' − y = 4ex
Też byś rozdzielal zmienne czy liczyl tak jak mowilem wczesniej ?
11 cze 23:35
Rozpas: chodzi mi o to jak mam rozpoznac kiedy rozdzielac zmienne a kiedy liczyc inaczej
11 cze 23:35
Krzysiek: tylko, że to jest równanie liniowe niejednorodne więc jest to inne równanie od poprzedniego...
po prostu musisz 'widzieć' jakie równanie masz do rozwiązania
w tamtym przykładzie miałeś y2 więc od razu widać, że nie jest to liniowe równanie (podobne do
równania Riccatiego więc co najwyżej można przekształcić do liniowego )
11 cze 23:40
Rozpas: A mógłbyś mi tylko napisać jakim sposobem mam te całki rozwaizac:
b) y'(x
4+x
2 − y = 0
c) y' − 2xy = e
x2arctanx, y(0) = 5
| | 1 | | pi | | 1 | |
d) xy' + y = |
| , y( |
| ) = − |
| |
| | sinx | | 2 | | 4 | |
| | pi | |
e) y'cos2x − 4ysin2x = 1, y( |
| ) = 2 |
| | 12 | |
11 cze 23:48
Krzysiek: a) podziel przez √y−1 i 'pomnóż' obustronnie przez 'dx' i masz równ. o rozdzielonych
zmiennych
c)równ. liniowe niejednorodne, niejednorodne rozwiązujesz metodą uzmienniania stałej
d)dzielisz przez 'x' obustronnie i jak wyżej
e)dzielisz przez cos2x i jak wyżej
np: c)
jednorodne: y'−2xy=0
czyli: y1 =Cex2 −rozwiązanie równania jednorodnego
metoda uzmienniania stałej:
y=u(x)ex2
wstawiamy do równania:
u'(x)ex2 +2xu(x)ex2 −2xex2 =ex2 arctgx
zatem: u(x)=∫arctgx dx
11 cze 23:55
Rozpas:
b) y'(x4 + x2) − y = 0
To też uzmiennianie stalej ?
I dlaczego a) to jest równanie jednorodne ?
12 cze 00:03
ZKS:
| | dx | | dx | | dx | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| − ∫ |
| = − |
| − arctg(x) + C1 |
| | x4 + x2 | | x2 | | x2 + 1 | | x | |
| | 1 | |
ln | y | = − |
| − arctg(x) + C1 |
| | x | |
y = C * e
−1/x − arctg(x)
12 cze 15:18