matematykaszkolna.pl
Równania różniczkowe 1 rzedu Rozpas:
y' 

= y2 + 4x + 4 <−−−− Mam rozwiązać takie równanie różniczkowe. Czy poniższy sposób
lnx 
jest poprawny?
y' 

= lnx
y2 + 4x + 4 
y' 

= 0 itp....
y2 + 4x + 4 
11 cze 18:55
Rozpas: tam nie ma byc 4x tylko 4y sory
11 cze 19:01
Krzysiek: i to wszystko zmienia emotka
y' 

=(y+2)2
lnx 
 dy 
czyli rozdzielając zmienne: ∫

=∫lnxdx
 (y+2)2  
11 cze 19:06
Rozpas: krzysiek a po czym poznać że właśnie w ten sposób rozdzielając zmienne a nie tak jak się rozwiązuje równania różniczkowe pierwszego rzędu ? Ja bym to liczył tak jak wyżej czyli lewą stonę przyrwónuję do zera itd
11 cze 20:08
Artur z miasta Neptuna: zawsze rozwiązujesz rozdzielając zmienne
 dy 
co Ci da przyrównanie do zera jak y' =

i y(x) Jak chcesz wyznaczyć y(x) ?
 dx 
11 cze 20:13
Rozpas: no a dajmy na to takie rownanie rozniczkowe y' − y = 4ex Też byś rozdzielal zmienne czy liczyl tak jak mowilem wczesniej ?
11 cze 23:35
Rozpas: chodzi mi o to jak mam rozpoznac kiedy rozdzielac zmienne a kiedy liczyc inaczej
11 cze 23:35
Krzysiek: tylko, że to jest równanie liniowe niejednorodne więc jest to inne równanie od poprzedniego... po prostu musisz 'widzieć' jakie równanie masz do rozwiązania w tamtym przykładzie miałeś y2 więc od razu widać, że nie jest to liniowe równanie (podobne do równania Riccatiego więc co najwyżej można przekształcić do liniowego )
11 cze 23:40
Rozpas: A mógłbyś mi tylko napisać jakim sposobem mam te całki rozwaizac:
 1 
a)

y' = ex*y−1*cosx
 2 
b) y'(x4+x2 − y = 0 c) y' − 2xy = ex2arctanx, y(0) = 5
 1 pi 1 
d) xy' + y =

, y(

) = −

sinx 2 4 
 pi 
e) y'cos2x − 4ysin2x = 1, y(

) = 2
 12 
11 cze 23:48
Krzysiek: a) podziel przez y−1 i 'pomnóż' obustronnie przez 'dx' i masz równ. o rozdzielonych zmiennych c)równ. liniowe niejednorodne, niejednorodne rozwiązujesz metodą uzmienniania stałej d)dzielisz przez 'x' obustronnie i jak wyżej e)dzielisz przez cos2x i jak wyżej np: c) jednorodne: y'−2xy=0 czyli: y1 =Cex2 −rozwiązanie równania jednorodnego metoda uzmienniania stałej: y=u(x)ex2 wstawiamy do równania: u'(x)ex2 +2xu(x)ex2 −2xex2 =ex2 arctgx zatem: u(x)=∫arctgx dx
11 cze 23:55
Rozpas: b) y'(x4 + x2) − y = 0 To też uzmiennianie stalej ? I dlaczego a) to jest równanie jednorodne ?
12 cze 00:03
ZKS:
 y 
y' =

x4 + x2 
dy dx 

=

y x4 + x2 
 dy 

= ln | y |
 y 
 dx dx dx 1