Całki pomocy
ania: obliczyć całki:
∫ x*e
x2 *(x
2 +1) dx tutaj jest e do x
2
∫ x*
√x * (lnx)
2 dx
proszę o rozwiazanie tych calek nie mam pojecia jak zrobic
11 cze 18:47
Krzysiek: a) podstawienie:
t=x2
b) przez części:
u=(lnx)2
v'=x3/2
11 cze 18:48
Basia:
ad.1
= ∫ex2(x3+x) dx
i dalej trzy razy przez części
ad.2
= ∫x3/2*(lnx)2 dx
i dalej znowu przez części
11 cze 18:49
ania: Dzięki za pomoc
11 cze 18:55
Basia:
znów jakiś idiota robi zamieszanie; te ostatnie wpisy to nie my aniu
11 cze 18:56
ania: a mogę prosić jeszcze o pomoc w dwóch całkach? a mianowicie:
oraz
będę bardzo wdzięczna
11 cze 19:01
ania: Albo już dzięki sama zrobiłam.
11 cze 19:02
ania: ni jednak proszę o pomoc i sorki
11 cze 19:08
Basia:
ad.1
t = x2 − 4
ad.2
e2x = ex*ex
i podstawienie t = ex
11 cze 19:09
ania: dziękuję już wiem gdzie błędy robiłam
11 cze 19:15