Prosze o pomoc, procent od liczby !
ami: Na ile lat wpłacono 1200zł jeśli po tym okresie na koncie znajdowało się 1389,15 zł. Odsetki
były naliczane na koniec roku i kapitalizowane przy oprocentowaniu 5%.
Kto wie, bo mi coś nie wychodzi,
Proszę o pomoc
11 cze 18:40
pigor: ... mnie wychodzi 3 lata ...
11 cze 18:45
Artur z miasta Neptuna:
1389,15 = 1200(1+5%)r .... oblicz 'r'
11 cze 18:46
wdowi pierwiastek: raz dwa trzy na zielonej łące raz dwa trzy pasły sie zające
11 cze 18:50
pigor: ... bo np.
1200(105%)n=1389,15 ⇔ 1,05n=1389,151200 ⇒
⇒ n ln 1,05=ln1,1576 stąd i kalkulatora ⇒ n=3 .
11 cze 18:51