wymierne, z jakims wytlumaczeniem najlepiej :)
Dawid:
11 cze 18:40
picia:
1. dziedzina czyli mianowniki ≠0.
2/ wymnoz na krzyz, zredukuj i oblicz x
3. sprawdz czy rozwiazanie nalezy do dziedziny
11 cze 18:42
Stachu: jak to po wymnoze i zredukuje to wychodzi −x2 + 3x= −2. Co teraz mam zrobic?
11 cze 18:50
picia:
a gdzie dziedzina?
masz źle wymnozone.
11 cze 18:53
Stachu: dziedzina to x≠5 i x≠1. No jo pomylilme sie, wychodzi −x2 + 5x= −1
11 cze 19:02
picia:
a skad 5x?
11 cze 19:04
Stachu: To wtedy −x2 + 4x = −1 ?
11 cze 19:08
picia:
(4−x)(x−1)=x−5
4x−4−x2+x−x+5=0
−x2+4x−1=0
Δ i pierwiastki
11 cze 19:09
picia:
tak, tam ma byc +1.
11 cze 19:10
Stachu: to x1 = 2 + 2√5, x2 = 2 − 2√5 tak?
11 cze 19:21
picia: nie, źle skrociles
x1= 2+√5
x2= 2−√5
11 cze 19:23
Stachu: a dalo by rade zapisac jak do tego dojsc?
11 cze 19:28
picia:
| | −4−2√5 | | −2(2+√5) | |
x1= |
| = |
| =2+√5 |
| | −2 | | −2 | |
x
2 podobnie
11 cze 20:29