Granica
Ania: | | 5 | |
Oblicz granice ciągu lim n→∞ |
| |
| | √n2−√n2+5 | |
11 cze 18:24
Basia:
pomnóż licznik i mianownik przez √n2+√n2+5
11 cze 18:27
Ania: | | 5*√n2+√n2+5 | | 5√n2+5√n2+5 | |
czyli |
| = |
| = |
| | √n2−√n2+5*√n2+√n2+5 | | n2−n2+5 | |
| | n(5+5) | | 10n | |
|
| = |
| = ∞ Prosze o sprawdzenie |
| | 5 | | 5 | |
11 cze 18:37
Basia:
pierwsza linijka i wynik dobre, ale ten zapis dalej niepoprawny
| | 5(n + √n2+5) | |
= |
| = n+√n2+5 → +∞ + ∞ = +∞ |
| | 5 | |
11 cze 18:40
Ania: Ok już rozumiem. Dzięki wielkie
11 cze 18:42