błagam tak żebym widziała co z czego się wzięło
Kat: 1. wyznacz całkę ∫(oznaczona na górze 2, na dole 1) (x2+3)dx i podaj jej interpretację
geometryczną.
2. wyznacz pole powierzchni zawarte między wykresem funkcji y=−x2+x+6 i osią OX
11 cze 18:16
Basia:
ad.1
policz najpierw F(x) = ∫(x2+3) dx czyli zwykłą całkę nieoznaczoną
0∫2(x2+3) dx = F(2) − F(0)
ad.2
znajdź punkty przecięcia paraboli f(x) = −x2+x+6 z osią OX
czyli rozwiąż równanie −x2+x+6 = 0
P = x1∫x2 (−x2+x+6) dx
dalej jak w (a)
11 cze 18:23
Kat: czyli do zad 1 to:
F(x)=∫(x2+3)dx=∫x3/3+3x+C
0∫2(x2+3)dx=26/3−0=26/3
to bd tak? czy jakiś błąd zrobiłam? nie miałam całek w ogóle w tym roku zobaczyłam że na
egzaminach ostatnich były... więc robię na czuja
11 cze 18:53
Kat:
11 cze 19:01
Basia: jest dobrze
11 cze 19:02
Kat: dzięki
11 cze 19:36