matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
planimetria
aliska:
Boki trójkąta mają długości 2, 5 i 6. Oblicz wartości sinusów kątów wewnętrznych tego trójkąta
11 cze 18:10
Eta:
Ze wzoru cosinusów
2
2
+6
2
−5
2
15
5
cosα=
=
=
2*2*6
24
8
√
39
sinα=
√
1−cos
2
α
= ............ =
8
teraz ze wzoru sinusów
5
6
=
⇒ sinβ=....
sinα
sinβ
5
2
=
⇒ sinγ=...
sinα
sinγ
dokończ........
11 cze 18:28