Proszę o pomoc..
Ł.: Dany jest ciąg o wzorze ogólnym
an={[1+3+5+...+(2n+1)]/n+2}−n
a) oblicz 98 wyraz ciągu an.
b) zbadaj monotoniczność ciągu an.
11 cze 18:07
Ł.:
powinno być wyraźniej.. proszę o pomoc
11 cze 18:12
Basia:
chyba raczej tak:
| | 1+3+5+....+(2n−1) | |
an = |
| − n |
| | n+2 | |
zastanów się co masz w liczniku ułamka i czym możesz to zastąpić
11 cze 18:35
Ł.: no w liczniku jest ciąg arytmetyczny, wiec może
an=a1+(n−1)*r
an=2n−1
hm?
11 cze 18:38
Basia:
w liczniku jest
suma n wyrazów ciągu arytmetycznego b
n = 2n−1
| | b1+bn | | 1+2n−1 | |
stąd licznik = |
| *n = |
| *n = n2 |
| | 2 | | 2 | |
potem do wspólnego mianownika
11 cze 18:41
Ł.: Tylko nie wiem czemu wszystko się równa n2..
11 cze 18:44
Ł.: a. czekaj, wiem.
11 cze 18:45
Basia:
nie wszystko tylko licznik ułamka
1+2n−1 = 2n
2n/2 = n
n*n = n
2
teraz:
i sprowadzasz do wspólnego mianownika
11 cze 18:46
Ł.: więc teraz rozwiązać
?
11 cze 18:46
Ł.: jeżeli dobrze policzyłem, to wyszło mi
11 cze 18:49
Basia:
dobrze; no to reszta już chyba jest prosta
11 cze 18:50
Ł.: czyli teraz za n podstawiam 98 i wychodzi mi
a98=−1,96
a monotoniczność to jest malejący, bo wzór an ma minus?
11 cze 18:52