Długości boków pewnego czworokąta są kolejnymi liczbami naturalnymi.
Ola: Długości boków pewnego czworokąta są kolejnymi liczbami naturalnymi. Czy w ten czworokąt mozna
wpisać okrąg?
11 cze 17:15
Ola: ktos pomoze

11 cze 17:19
11 cze 17:19
Ola: nadal nie rozumiem
11 cze 17:20
Basia:
jaki warunek jest opisany w linku, który Ci podałam ?
11 cze 17:21
Ola: a+b=c+d
aha, czyli:
n+n+1=n+2+n+3
2n+1= 2n+5
czyli nie mozna?
11 cze 17:23
Ola: dziekuje, wczesniej tez tak myslalam, ale zmylil mnie wynik w ksiazce. W podreczniku pisze, ze
mozna..
11 cze 17:24
Basia:
sumy długości przeciwległych boków są równe
czyli
a+c = b+d
dalej tak jak próbowałaś; też dostaniesz sprzeczność
ale w zadaniu nie jest napisane, że te kolejne liczby naturalne muszą być długościami
kolejnych boków
więc może jest tak: a=n, b=n+1, c=n+3, d=n+2
i wtedy mamy: n+n+3 = n+1+n+2
czyli można
11 cze 17:29