Znaleźć całki ogólne układów równań różniczkowych liniowych
Marcon: Znaleźć całki ogólne układów równań różniczkowych liniowych :
a)
x' = −7x + y
y' = −2x − 5y
b)
x' = 4x − y
y' = 3x + y − z
z' = x + z
11 cze 17:11
Krzysiek: a) y=x'+7x
wstawiam do drugiego równania:
x''+7x' =−2x−5x'−35x
i już masz zwykłe równanie liniowe
b) podobnie
11 cze 17:15
Marcon: Hmmm, seems legit,
A co potem z tym równaniem liniowym, bo nie do końca na wykładzie uważałem?
I jeśli ten drugi przykład można by rozpisać tak jak 1 krok po kroku.
11 cze 17:20
Krzysiek: rozwiązujesz równanie charakterystyczne i w zależności od pierwiastków rozwiązanie równania
liniowego jednorodnego jest inne
11 cze 17:27
Marcon: Znaczy:
s2 +2s−37=0
Znaleźć pierwiastki tego
zapisać je jako y1=e(wartość pierwiastka)t itp,
a potem funkcję jako y(x)=C1y1+C2y2... i to jest ta cała całka ogólna?
11 cze 17:31
Krzysiek: tak, tylko jak pierwiastek jest podwójny albo pierwiastkami są liczby zespolone(akurat w tym
przypadku,źle przeniosłeś/aś na lewą stronę ) to rozwiązanie jest innej postaci
11 cze 17:36
Marcon: No tak, źle przeniosłem powinno być s2+13s + 37 = 0, mea culpa.
Dla zespolonych jest asin(bt), a sprzężenie to acos(bt o ile dobrze pamiętam.
Wciąż jednak nie do końca widzę podstawienie w b.
I pytanie dodatkowe niezależnie od ilości równań całką ogólną jest zawsze jakieś y(t) ?
11 cze 17:43
Krzysiek: zamiast 'a' jest eat (jeżeli pierwiastek jest postaci: a+bi)
b) np: z pierwszego wyliczasz 'y' wstawiasz do drugiego równania i wyliczasz z niego 'z' i
wstawiasz do trzeciego równania
co do tego pytania, jak wyznaczysz 'y' to przecież jeszcze musisz wyznaczyć następne
niewiadome..
czyli w a) jeszcze 'x' (poza tym przecież w a) wyliczasz najpierw x(t) , a potem y(t) )
11 cze 17:48
Marcon: Okeeej, mam x(t) i y(t) i teraz co ? Po prostu te 2 równania są rozwiązaniem, czy coś jeszcze
trzeba z nimi zrobić ?
11 cze 17:51