liczby zespolone
stefcia: Proszę o rozwiązanie... znaleźć pierwiastki z3(z2−z+1)
11 cze 17:07
Krzysiek: pierwiastki czego? równania z3 (z2 −z+1)=0 ?
z=0 lub
z2 −z+1 =0
Δ=1−4=−3
√Δ=+/− √3i
z1 =...
z1 =...
11 cze 17:09
Basia:
równanie z3 = 0 nie jest równoważne z równaniem z=0
(są jeszcze dwa inne rozwiązania tego równania)
11 cze 17:13
ICSP: z
3 = 0
z
3 − 0
3 = 0
(z − 0)(z
2 + 0z + 0) = 0
z−0 = 0 v z
2 + 0 = 0
z = 0 v z
2 = 0
z = 0 v z = 0 v z = 0
jak widać jest równoważne
11 cze 17:25
stefcia: dzięki
11 cze 17:44