Punkty A(-1,-2), B(5,2), C(0,4) i D(-3,2) są wierzchołkami trapezu ABCD
Dominika: Punkty A(−1,−2) B (5,2) C(0,4) i D(−3,2) są wierzchołkami trapezu ABCD. Oblicz pole tego
trapezu
11 cze 16:57
Dominika: PS. wyszło mi 12, tylko nie wiem czy to jest dobrze
11 cze 17:27
11 cze 17:44
pigor: ... mnie wychodzi raczej 24 . ...
11 cze 18:13
Dominika:
11 cze 18:17
11 cze 18:18
Eta:
P=24
11 cze 18:19
Dominika: A nie sorry, już mam 24
11 cze 18:19
pigor: .... licząc odpowiednio kratki , albo łatwo udowodnić (np. z równoległości prostych AB i CD)
, że jest to trapez w którym
podstawy trapezu : |AB|=2
√13 i |CD|=
√13 i odległość np. punktu C od prostej AB , czyli
wysokość tego trapezu h=
16√13 , wtedy
Pt=12(2
√13+
√13)*
16√13= ... =
24 . ...
11 cze 18:23