ostrosłupy
ziomal: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 4 cm. Krawędź boczna
ostrosłupa ma długość 8 cm. Oblicz objętość.
11 cze 16:55
ziomal: a co z tym?
11 cze 17:36
ziomal: objętość ostrosłupa:
V=1/3Ppodst*H
V=1/3 4√3 4
V=(8√3)/3
czy tak moze byc?
11 cze 17:39
ziomal: ale jaja nikt nie wie ?
11 cze 18:31
Eta:
| | 2 | | 4√3 | |
|AO|= |
| *|AD| , |AD|= hp= |
| = 2√3 |
| | 3 | | 2 | |
z tw. Pitagorasa w ΔAOW wyznacz H
| | 4√3 | |
H2 = 82− ( |
| )2 ⇒ H=.... |
| | 3 | |
| | 1 | |
V= |
| *Pp*H=..... dokończ ......... |
| | 3 | |
11 cze 18:51
Eta:
"ale jaja"

............. wszyscy wiedzą ! tylko Ty nie wiesz?
11 cze 18:52
ziomal: może wiem, tylko czekam na potwierdzenie. Ha
11 cze 19:10
ziomal: H²+(4√3)²=8²
H=4
V=1/3 4√3 4
V=(8√3)/3
11 cze 19:13