powierzchnia
ziomal: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna o długości
d tworzy z bokiem odpowiadającym wysokości walca kąt o mierze α . Wyznacz objętość
walca. Wykonaj obliczenia dla d = 8 √2 i a = 60 stopni .
11 cze 16:52
Basia:

dane: d,α
a = 2πr
V = πr
2*h
czyli musimy wyznaczyć r i h
d*sinα = 2πr
h = d*cosα
| | d2*sin2α | |
V = π* |
| *d*cosα |
| | 4π2 | |
podstaw teraz swoje dane i wykonaj obliczenia
11 cze 17:02
Eta:
| | 1 | | d√3 | | 4√6 | | 2√6 | |
Hw= |
| d= 4√2 2πr= |
| = 4√6⇒ r= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2π | | π | |
V
w= πr
2*H=.... dokończ
11 cze 17:02
ziomal: dzieki, co ja bym bez was zrobił.
11 cze 17:08
Eta:
Musiałbyś sam wziąć się do nauki ...... wyszło by Ci to na dobre
11 cze 17:09