Ciągi
fifi: a ja mam coś takiego Wyznacz pierwszy wyraz a1 ciągu arytmetycznego mając dane:
a22=−92
r=−3
11 cze 16:19
Basia:
an = a1+(n−1)*r
wstawiasz n=22
a22 = a1+21*r
podstaw teraz dane i wylicz a1
11 cze 16:22
fifi: yhm czyli a22=−92+21*3
11 cze 16:24
katka: posłuchajcie a potem liczy się chyba sume
11 cze 16:36
Basia:
źle fifi
a22 = −92 to w miejsce a22 wstawiasz −92
a1 nie znasz; musi zostać
r = −3 to za r wstawiasz −3
i masz
−92 = a1+21*(−3)
teraz wylicz z tego a1
⇒katka widzisz gdzieś w treści tego zadania pytanie o jakąkolwiek sumę ?
11 cze 16:40
katka: spoko wyjdzie −63 raczej
11 cze 16:42
Basia: raczej nie wyjdzie −63
11 cze 16:43
katka: jak nie to −92 nie jest a1 z samego mnozenia wyjdzie
11 cze 16:45
picia:
katka o co Ci chodzi
11 cze 16:46
Eta:
a1= −29
11 cze 16:48
katka: jaki tu jest wynik tego pierwszego ciągu
11 cze 16:48
fifi: 
no to cooś mam żle
11 cze 16:49
picia:
−92=a1−63
−92+63=a1
−29=a1
a1= −29
11 cze 16:51
fifi: a już widze
11 cze 16:52
Basia: zlitujcie się ! dzieci w szóstej klasie podstawówki takie równania rozwiązują
11 cze 16:53
Katka: no wiesz jak sie w tym siedzi to sie mądruje a mnie nie nie zabardzo ja wole geometrie
11 cze 16:56
FF: hehe a to forum chyba ma rozwiewac watpliwości co a nie pisze,że to dla geniuszy
11 cze 16:57