rzuty kostką
darek: Rzucamy 6 razy symetryczną kostką.
A− suma oczek jest niewiększa niż 8
B−wypadła conajwyżej jedna jedynka
Opisać przestrzeń probabilistyczną oraz policzyć prawdopodobieństwo A,B, A∩B, A'∪B
11 cze 16:13
Artur z miasta Neptuna:
A −−− suma oczek we wszystkich rzutach
11 cze 16:14
darek: tak
11 cze 16:15
darek: A=2161, tak mi wyszło oraz B=34375
11 cze 16:17
Artur z miasta Neptuna:
coś kiepskawo wyliczyłeś te zdarzenia.
Ω = 66
A = 1 + 5 + 10 + 5 = 21
B = 56 + 5*55 = 55(5+5) = 10*55
11 cze 16:20
darek: zdarzenie A rozumiem że
Same 1
Jedna 2, reszta 1
Dwie 2, reszta 1
Jedna 3, reszta 1
czyli mam yakicz zdarzeń
1+6!+6!+6!
11 cze 16:23
Artur z miasta Neptuna:
a co oznacza 6!

skoro jedna 2 i same 1 to masz:
2,1,1,1,1,1
1,2,1,1,1,1
1,1,2,1,1,1
1,1,1,2,1,1
1,1,1,1,2,1
1,1,1,1,1,2
więc raptem 6 możliwości (pomyliłem się wyżej ... bo liczyłem dla 5 rzutów, a nie 6)
11 cze 16:25
darek: ok
11 cze 16:33
darek: A jak policzyć P(A'∪B)=P(A')+P(B)−P(A'∩B)
nie wiem jak policzyć P(A'∩B)
11 cze 16:35