rachunek różniczkowy
kiki: wyznaczyc a, b należace do R tak aby funkcja
f(x) = x+b dla x>1
a dla x=1
x2 +1 dla x<1
była różniczkowalna
11 cze 16:08
Basia:
a w jakich punktach ta funkcja mogłaby nie być różniczkowalna ?
potrafisz odpowiedzieć ?
11 cze 16:11
Artur z miasta Neptuna:
a kiedy funkcja będzie różniczkowalna? chociażby wtedy, gdy będzie ciągła w punkcie.
czyli (1+b) = a = (12+1) .. wyznacz 'a' i 'b'
11 cze 16:11
Basia:
[P⇒Artur]]
różniczkowalna ⇒ ciągła (warunek konieczny, ale nie wystarczający)
nieprawda, że ciągła ⇒ różniczkowalna
przykład najbardziej klasyczny z klasycznych: f(x) = |x| x0=0
to co podpowiadasz trzeba zrobić; ale to za mało
11 cze 16:15
Artur z miasta Neptuna:
dlatego napisałem CHOCIAŻBY
11 cze 16:17
Artur z miasta Neptuna:
dobra ... złego słowa użyłem

miało być ... PRZYNAJMNIEJ
11 cze 16:17
Basia: Polonista i logik nie zgodzą się z taką interpretacją słowa "chociażby"
11 cze 16:18
kiki: policzyłam sobie z ciągłości parametry a= 2 b=1 ale.... potem jak badałam różniczkowolność to
pochodna z lewej strony była różna od pochodnej z prawej

a tak nie moze byc
11 cze 16:19
Basia:
ależ może, po prostu funkcja nie jest w tym punkcie różniczkowalna
(o ile dobrze policzyłaś)
11 cze 16:24
Basia:
a, b masz dobrze policzone
ona nie jest różniczkowalna w p−cie x0=1
granica prawostronna ilorazu = 2
lewostronna = −∞
11 cze 16:30