.
Eryk: o co z tym chodzi ?

Liczba n jest liczbą naturalną większą od 1i
n+1n−1 jest liczbą
naturalną.
wynika z tego ze liczbą naturalną jest liczba ?
11 cze 15:50
Mila: Podaj całą treść zadania.
11 cze 15:56
Eryk:
11 cze 15:57
Basia: chyba źle postawiłeś pytanie
moim zdaniem chodzi o to, że:
| n+1 | | n−1+2 | | 2 | |
| = |
| = 1 + |
| |
| n−1 | | n−1 | | n−1 | |
| | 2 | |
aby to była liczba naturalna |
| musi być liczbą naturalną |
| | n−1 | |
a to jest możliwe ⇔ n−1=1 lub n−1= 2 ⇔
n=2 lub n=3
11 cze 15:57
Eryk: thanks
11 cze 16:10