Rozwiąż równanie
tie: Rozwiąż równanie:
b) 5x2=3x
d) 3x2+7=5x
e) 3(x−1)2+13=10x
f) 2(3x+5)+(x+2)(x−3)=0
Mam niemały problem z tego typu przykładami, czy mógłby ktoś mi je rozwiązać z jakimś krótkim,
aczkolwiek bardzo łopatologicznym wytłumaczeniem co i jak? Dziękuję.
11 cze 15:50
krzysiek 1f: 5x2=3x
5x2−3x=0
x(5x−3)=0
x=0 5x−3=0
5x=3 ////5
x=3/5
11 cze 19:00
krzysiek 1f: d) 3x2+7=5x
3x2−5x+7=0
a=3
b=−5
c=7
delta=b2−4ac
x1=−b−√delty /2a
x2=−b+√delty /2a
podctawiasz
11 cze 19:04
krzysiek 1f: e) 3(x−1)2+13=10x −
1.wymnażamy
(x−1)2 −−− wzór skróconego mnożenia
2.przenosimy
3. redukcja
4. porządkujemy
5.wypisujemy jak przykładzie D
f) 2(3x+5)+(x+2)(x−3)=0
1.wymnażamy
2. redukcja
3. porządkujemy
4.wypisujemy jak przykładzie D
WZOREM JEST PRZYKŁAD d OPIERAJ SIĘ NA NIM
delta=b2−4ac
x1=−b−√delty /2a
x2=−b+√delty /2a
y=ax2+bx+c −wzór na postać kwadratową funkcji do niego dążymy.
11 cze 19:11