Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji w podanym przedziale:
Kama: Jak powinno wyglądać rozwiązanie tego zadania: Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji
w podanym przedziale:
f(x)=3
2−6x−4
X=<0;3>
oraz
f(x)=−
23x
2+
53x
X=<0;1>
Z góry dziękuję za pomoc
11 cze 15:46
Basia:
masz do czynienia z funkcją kwadratową
wartość największą (najmniejszą) wskazuje wierzchołek w zależności od znaku a
druga musi być na jednym z końców przedziału
1.
a=3>0
czyli wierzchołek wskaże wartość najmniejszą
| | −b | | 6 | |
p = |
| = |
| = 1 ∊<0;3> |
| | 2a | | 6 | |
q = f(p) = f(1) = 3*1
2 − 6*1 − 4 = −7
f(0) = −4
f(3) = 3*3
2−6*3−4 = 27−18−4 = 5
f
min = f(1) = −7
f
Max = f(3) = 5
drugie spróbuj zrobić sama analogicznie (tu masz a<0)
uwaga: jeżeli p
nie należy do podanego przedziału rozważamy wyłącznie wartości na kończach
przedziału
11 cze 15:53
Kama: Hm, teraz nie wiem, czy to błąd w książce, ale jest napisane, że max=1 i się teraz trochę
pogubiłam
11 cze 16:05