Tales
Papi: Tales i geometria. Mam problem z takim oto zadaniem:
W równoległoboku ABCD łączymy środki kolejnych boków i otrzymujemy czworokąt EFGH. Oblicz obwód
tego czworokąta EFGH, jeżeli przekątna |AC| = 12,6 cm, a przekątna |DE|=4,2 cm.
Ktoś mi powiedział, że bok czworokąta EFGH równa się połowie długości odpowiedniej przekątnej.
Możecie mi to jakoś udowodnić ?
11 cze 15:39
Basia:

to wynika z tw. Talesa (albo z podobieństwa trójkątów − cecha bkb)
| | BA | | DA | |
△BSD ~ △EAH bo |
| = |
| = 2 i |∡BAD| = |∡EAH| ⇒ |
| | EA | | HA | |
pozostałe analogicznie
11 cze 15:46