Prosze o sprawdzenie
leo: Prosze o sprawdzenie zadania dane są punkty A i B .Oblicz długośc wektora AB
pozostałe przykłady:
A=(−4,−7) B=(1,5)
AB=√−7)−(−4)2+(5−1)2=9+16=√25=5
3)
A=(0,−3) B=(−1,0)
AB=√(−1−0)2+0−(−3)2=10 =√2czy 10 zostaje
4)
A=(−5,3) B=(0,−2)
AB=√3−(−5)2+(−2)−0)2=√34
11 cze 15:35
Basia:
ad.1
coś nie gra; może tak będzie Ci łatwiej
AB→ = [1−(−4); 5−(−7)] = [5; 12]
AB = √52+122 = √25+144 = √169 = 13
ad.3
√10 ≠ √2 zostawiasz √10
ad.4
znowu błąd
taki sam jak w (1); spróbuj sam poprawić
11 cze 15:42
leo: chwila już chyba wiem
w 1
√1−(−4)+5−(−7)
a w tym 4 też na odwrót
√0−(−5)2+(−2)−32
11 cze 15:47
leo: czyli w tym 4
wyjdzie =√25+25=√100=50
11 cze 15:57
Basia:
1.skąd tam 100 ? i jakim cudem √100 = 50 ? √100 = 10
2.musisz pisać porządniej
AB = √[0−(−5)]2+[−2−3]2] = √52+(−5)2 = √25+25 = √50 = √25*2 = 5√2
11 cze 16:01
leo: kurcze przepraszam 50 nie 100 robie pare zadan i sie linijke pomyliłem
11 cze 16:02
katka: tak porzadnie a sama nie dałaś (−2) w nawiasie i co gdzie tu dokładność
11 cze 16:06
Basia:
a po co mi nawias przed pierwszą liczbą w różnicy ?
nie musisz pisać (−2)−3; możesz od razu −2−3 ; −5+1; −1−6 itd.
ale tu już nawias potrzebny: −3−(−2) ; 4−(−5); 1−(−6) itd.
11 cze 16:09