POCHODNE CZĄSTKOWE- pomóżcie
Karola: 1. Oblicz pochodne cząstkowe,gdy:
a) I−go rzędu, gdy f(x,y)=2y3/xy2
b) I−go rzędu, gdy f(x,y)=e4/xy
c) I−go rzędu, gdy f(x,y)=e3x*siny
d) II−rzędu, gdy f(x,y)=3x−y+lnx*y+7y
e) f''xy i f''yx, gdy f(x,y)= 4x2y3−8x+2y−ex+2lny2+xy
f) f''xx i f''yy, gdy f(x,y)=3x3y−lnx+4cosx2−2/x+1
11 cze 14:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
trochę ładniej prawda?
| df | | 2 | | 2 | | 2 | |
| = ( |
| *y)'y = |
| *(y)'y = |
| |
| dy | | x | | x | | x | |
| df | | 1 | | 1 | | −1 | | −2y | |
| = (2y* |
| )'x = 2y*( |
| )'x = 2y*( |
| ) = |
| |
| dx | | x | | x | | x2 | | x2 | |
analogicznie resztę
11 cze 15:00