czy można odejmować macierze??
curobgirl: jeżeli mam taki przykład: A*XT−AT*A+α*AT=O PODZIELE LEWOSTRONNIE PRZEZ A−1 I
WYJDZIE: XT−AT+α*AT*A−1=O TO MUSZĘ JESZCZE ROBIĆ PRAWOSTRONNIE PRZEZ (AT)−1
CZY JUZ NIE I LICZYĆ ?
11 cze 14:49
Krzysiek: nic takiego Tobie nie wyjdzie(jeżeli mnożysz a nie dzielisz przez A−1 )
przecież mnożenie macierzy nie jest przemienne
więc jak masz: A−1/ A*XT−AT*A+α*AT=0
XT −A−1AT A +αA−1AT =0
11 cze 14:52
curobgirl: miało być mnożyć... no tak skoro mam A*XT−AT*A+α*AT=0 / A
−1 => XT−AT+α*AT*A−1=0
mam to jeszcze mnożyć przez (AT)
−1 czy nie
11 cze 14:58
curobgirl: miało być mnożyć... no tak skoro mam A*XT−AT*A+α*AT=0 / A−1 => XT−AT+α*AT*A−1=0
mam to jeszcze mnożyć przez (AT)−1 czy nie
11 cze 14:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
curogirl −−− ale nie ma czegos takiego jak ... mnożesz sobie macierze z której chcę strony

albo ... mnożysz z lewej ... albo mnożysz z prawej strony (każdy człon z osobna)
11 cze 15:01
Krzysiek: chyba nie zrozumiałeś co wyżej napisałem...
mnożenie macierzy nie jest przemienne

czyli, przykład:
AX
i jak pomnożysz prawostronnie przez A
−1
to AXA
−1≠X
11 cze 15:01
curobgirl: AX/ A−1 => jeżeli lewostronnie A−1*A*X=X => A−1*A=I
11 cze 15:07
curobgirl: czyli A−1 nie tyczy się lewej strony a (AT)−1 prawej tylko stosować to zamiennie w
zalezności od tego do jakiej postaci chcę uprościć równanie?
11 cze 15:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
ale pamiętaj, że jak już mnożysz to WSZYSTKIE elementy z tej samej strony ... a nie część tak a
część tak
11 cze 15:17
curobgirl: A*XT−AT*A+α*AT=0 => XT −A−1*AT* A +α*A−1*A*T =0
więc robić coś z tym czy juz nie? robić prawostronnie przez (AT)−1
11 cze 15:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
−A−1AT + αA−1AT = (α−1)A−1AT ... prawda? w końcu i tu i tu masz A−1AT więc
możesz dodać/odjąć ów macierz (postaci: A−1AT)
więc dostajesz:
XT = −(α−1)*A−1AT
XT = (1−α)*A−1AT
no i teraz podstawiasz macierz A i liczysz
11 cze 15:29
curobgirl: a może być jeśli w jednym zrobie prawostronnie A−1 i w drugim wtedy tez
prawostronie (AT)−1?
11 cze 15:45
Artur z miasta Neptuna:
niee ... wtedy będzie
AT * A−1
11 cze 16:13
Artur z miasta Neptuna:
symbol
−1 oznacza macierz ODWROTNĄ
11 cze 16:14
curobgirl: jeśli mam tak: AT*XT*(AT)−1 TO NIE MOGĘ TEGO PRZESTAWIĆ NIE? ŻEBY
ZOSTAŁO SAMO XT...
11 cze 16:34