Prawdopodobieństwo
Prawdopodobna: Prawdopodobieństwo. W pewnej populacji średnia waga człowieka wynosi 70kg. Załóż, że waga
człowieka ma rozkład normalny z odchyleniem standardowym 10 kg. Oblicz prawdopodobieństwo, że
losowo wybrany człowiek ma wage wiekszą niz 80 kg.
P(X>80)=(80−7010)=F(1) = 0,841345
Bardzo prosze o sprawdzenie i wskazanie ewentualnych błędów. Byłabym też bardzo wdzięczna gdyby
ktoś sprawidzł czy dobrze odczytałam wartość z tablic.
11 cze 13:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
na chłopski rozum −−− rozkład normalny (70,10) oznacza, że WIĘKSZOŚĆ (~0,66) będzie w
przedziale (60,70) ... to co Ty obliczyłeś/−aś to P(X ≤ 80)
więc powinno być:
1 − P(X ≤ 80) = ....
11 cze 13:48
Prawdopodobna: | | 80−70 | |
Chyba mam źle i powinno byc P(x>80)= 1−P(x ≤80)=1−( |
| )=1−F(1)=1−0,841345=0,158655 |
| | 10 | |
11 cze 13:48
Prawdopodobna: oooo sama do tego doszłam

, dziękuje bardzo Artur a to co rozwiązałam to sie zgadza

11 cze 13:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli dobrze z tablic wyszukałaś Φ(1) to tak
11 cze 13:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
a dobrze odnalazłaś (nawet z większym przybliżeniem niż jest w tablicach

bo Φ(1) = 0.8413)
11 cze 13:53
11 cze 13:54
Prawdopodobna: ooo super

dzieki za odpowiedz
11 cze 13:55
Prawdopodobna: a dla tych samych danych tylko, szukane prawdopodobienstwo dotyczy tego,
ze losowo wybrany czlowiek bedzie wazyl mniej niz 65 kg zapiszemy:
| | 65−70 | |
P(X<65)=( |
| )=F(−0,5)=1−F(0,5)=1−0,691462=0,3087 |
| | 10 | |
dobrze jest?
11 cze 14:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
11 cze 14:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
tylko ... jeżeli upierdliwy wykładowca/ćwiczeniowiec jest to:
pokaż jeszcze, że P(X<65) = P(X≤65) w rozkładzie normalnym
11 cze 14:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo gdzie adnotację taką uczyń
11 cze 14:16
Prawdopodobna: Dziękuję bardzo Artur
11 cze 14:25
Prawdopodobna: i zostało mi do obliczenia ostatnie prawdopodobieństwo dotyczace tego, że losowo wybrany
człowiek będzie ważył od 60 do 80 kg
| | 60−70 | | 80−70 | |
P(60>X>80)=( |
| < X < |
| ) = |
| | 10 | | 10 | |
i tu mam problem ze zrozumieniem ponieważ z pierwszego ułamka wyjdzie F(−1), a więc 1−F(1)
z drugiego F(1),
czyli 1−F(1)<X<F(1) i nie wiem jak teraz skleić to w równanie.
czy dalej powinno być = 1−F(1)−F(1) ? to chyba nie logiczne
11 cze 14:32
Prawdopodobna: Proszę bardzo o wskazówkę.
11 cze 14:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
popatrz na nierówności −−− P(60
> X
> 80) ... od kiedy prawda jest, ze 60 > 80

Powinno być P(60<x<80) = Φ(1) − Φ(−1) = Φ(1) − 1 + Φ(1) = 2Φ(1) − 1 = 2*0,8413 − 1 = 0,6826
zauważ, że powinno wyjść prawdopodobieństwo, że coś będzie w 'promieniu' odchylenia
standardowego.
11 cze 14:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
pamiętaj, że:
P(60<x<80) = P(x<80) − P(x<60)
11 cze 14:54
Prawdopodobna: Dziękuje, rozjaśniłeś mój umysł Artur!

Naprawdę dziękuję bardzo!
11 cze 15:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ma sprawy −−− sam sobie przy okazji przypomniałem te zabawki
11 cze 15:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
Idąc dalej −−−− zauważ, że ostatnie co musiałaś obliczyć to było 'prawdopodobieństwo
symetryczne względem μ).
Więc prawdą będzie, że P(60<X<80) = 1 − 2*P(X≤60) = 1 − 2*P(X≥80)
ponieważ 60 i 80 są 'równo oddalone' od 70 (czyli μ).
11 cze 15:16