Rozwiaż równanie różniczkowe!
lambar: rozwiąż równanie różniczkowe:
a) y = 1x − y + 4x3 , y(1) = 2
11 cze 10:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
chyba miało być y' = ....
11 cze 11:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli tak to:
y' = 1/x − y + 4x
3
y' + y = 1/x + 4x
3
| | dy | |
ex |
| + ex*y = ex(1/x + 4x3) |
| | dx | |
| | dy | | d | |
ex |
| + |
| (ex)*y = ex(1/x + 4x3) |
| | dx | | dx | |
| d | |
| (y*ex) = ex(1/x + 4x3) |
| dx | |
| | d | |
∫ |
| (y*ex) dx = ∫ex(1/x + 4x3) dx |
| | dx | |
y*e
x = ∫e
x(1/x + 4x
3) dx
....
11 cze 11:42