Oblicz, ile zadań codziennie rozwiązywała Ania i przez ile dni.
Kamilka: Ania rozwiązywała przed maturą codziennie taką samą liczbę zadań. W sumie rozwiązała 336
zadań. Gdyby rozwiązywała codziennie o 4 zadania więcej, to tę samą liczbę zadań
rozwiązałaby o 2 dni krócej. Oblicz, ile zadań codziennie rozwiązywała Ania i przez ile dni.
11 cze 10:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
x −−− ilość dni
y −−− ilość zadań (dziennie)
rozwiąż układ
11 cze 10:10
pigor: ..., a jeśli to zadanie masz przy okazji przerabiania działu : funkcje wymierne ,
to np. tak :
niech
x=? − szukana liczba zadań dziennie , to z warunków zadania masz równanie :
336x+4=336x−2 / *
12x(x+4) ⇔ 168x=168x+4*168−x(x+4 ⇔
⇔ x
2+4x−4*168=0 ⇔ x
2+4x+4−4−4*168=0 ⇔ (x+2)
2=169*4 ⇒ x+2=13*2 i x>0 ⇔
⇔
x=24 − szukana liczba zadań rozwiązywana codziennie przez
33624=
14 dni .
11 cze 11:29