matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz sinα, wiedząc, że |AC|=5 i |BC|= 6.
Kamilka:
|AB|
W trójkącie prostokątnym dany jest tangens kąta ostrego α, który wynosi tgα=
.
|AC|
Nazwij wierzchołki w tym trójkącie i oblicz sinα, wiedząc, że |AC|=5 i |BC|= 6.
11 cze 10:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
z tw. pitagorasa −−− x
2
+ 5
2
= 6
2
−−− wylicz 'x'
|AB|
x
sin α =
=
|BC|
6
11 cze 10:13