Uzasadnij, że czworokąty CDAG i EFGB mają równe pola.
Kamilka:

Na rysunku przedstawiono dwa równoległoboki ABCD i ABEF. Uzasadnij, że czworokąty
CDAG i EFGB mają równe pola.
11 cze 09:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
a gdzie jest G
11 cze 09:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
jest to punkt przecięcia odcinków AF i CB
11 cze 09:56
Artur_z_miasta_Neptuna:

P
AGCD = P
ABCD − P
ABG = a*h − P
ABG
P
BGFE = P
FEAB − P
ABG = a*h − P
ABG
w tych dwóch równań wynika, że
P
AGCD = a*h − P
ABG = P
BGFE ... czyli P
AGCD = P
BGFE
c.n.w.
11 cze 10:01
Kamilka: Tak. Dokładnie o to chodziło. Dziękuję.
11 cze 10:03
kinga:

δβΩΩ∫s 222 3
25 mar 20:02