matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Napisz równanie prostej prostopadłej
Kamilka:
Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej 3x−4y−8=0 i przechodzącej przez punkt P=(3;0).
11 cze 09:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
1 sposób:
3
3x−4y − 8 = 0 ⇔ 4y = 3x−8 ⇔ y =
x − 2
4
3
−4
k⊥l ⇔ a*a' = −1 ⇒ a *
= −1 ⇔ a =
4
3
4
k: y=ax+b ⇒ k: y= −
x+b
3
4
P(3;0) ∊ k ⇒ 0 = −
* 3 + b ⇔ b = 4
3
4
więc: k: y= −
x + 4
3
11 cze 09:54