matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc..
Gumiś:
Oblicz sumę 5 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego. a) a
1
=2 q=2 b) a
2
=2 q=−2
1
c) a
3
=2 q=
2
10 cze 23:54
Basia:
1−q
n
S
n
= a
1
*
1−q
1−q
5
S
5
= a
1
*
1−q
teraz podstawiaj i licz
11 cze 00:00