równoległość
tomek: Wykaż, że podane proste są równoległe, a następnie oblicz odległość między nimi:
3x−y+1=0, 6x−2y+3=0
10 cze 23:19
konrad: jak sobie oba równania doprowadzisz do postaci y=... to zobaczysz, że współczynniki kierunkowe
są takie same czyli proste są równoległe
10 cze 23:28
Mila: 3x−y+1=0, A=3 B=−1
6x−2y+3=0 /:2
3x−y+1,5=0 A'=3 B'=−1
A=A' i B=B'
Odległość między prostymi równoległymi zobacz wzór z lewej strony
10 cze 23:31
Mila: 3x−y+1=0,
3x−y+1,5=0
| | |C1−C2| | |
d= |
| odległość między prostymi równoległymi |
| | √A2+B2 | |
10 cze 23:40
Gustlik: Przekształcić na równania kierunkowe − na funkcje liniowe:
3x−y+1=0
−y=−3x−1 /*(−1)
y=3x+1
6x−2y+3=0
−2y=−6x−3 /:(−2)
y=3x+1,5
Współczynniki kierunkowe równe (a=−3) ⇔ proste równoległe.
Wzór na odległość prostych równoległych:
y=ax+b
1 i y=ax+b
2
| | |b1−b2| | |
d= |
| =... wystarczy podstawić. |
| | √1+a2 | |
11 cze 00:51
Gustlik: W opisie wkradł się chochlik − ma być:
Współczynniki kierunkowe równe (a=3) ⇔ proste równoległe − bez minusa.
Obliczenia są dobre.
11 cze 00:53