F.liniowa
tomek: Znajdź odległość punktu P(−3,4)− od prostej, która przechodzi przez początek układu
współrzędnych oraz punkt A(8,6)
10 cze 23:18
mirek1234: f(x1)−f(x2)=[(x1)2]−2x1−[((x2)2)−2x2]=[(x1)2]−[(x2)2]−2x1+2x2=(x1−x2)(x1
+x2)−2(x1−x2)=(x1−x2)(x1+x2−2)=(−)*(−) >0
f(x1) − f(x2)>0 <=> f(x1)>f(x2) c.n.d.
10 cze 23:19
Mila: k :y=ax równanie prostej przechodzącej prze punkt (0,0)
A nalezy do tej prostej więc 6=a*8
| 3 | |
| x−y=0 /*4 równanie ogólne prostej k |
| 4 | |
3x−4y=0 współczynniki A=3, B=−4 ,C=0
| | |Ax0+By0+C| | |
d= |
| odległość punktu od prostej |
| | √A2+B2 | |
Dokończ
10 cze 23:26