Odległość punktu
kasia: Oblicz odległość punktu P(2,6) od symetralnej odcinka AB o końcach A(1,1) i B(5,7).
10 cze 23:16
picia:
wyznacz symetralna (mam nadz ze wiesz co to)
a potem odleglosc pkt od prostej
10 cze 23:20
daaaaaaa: napisz co to symetralna bo nie wiem na dole dalem zadanko
10 cze 23:21
picia:
symetralna odcinka to prosta prostopadla przechodzaca przez srodek odcinka,
widzialem to zadanie, pewnie zaczynacie analityczna. zaznacz sobie wszystko w ukladzie a potem
skorzystaj z tego co mieliscie.
10 cze 23:24
Gustlik: Najlepiej z wektorów:
Wektor i współczynnik kierunkowy prostej AB:
AB
→=[5−1, 7−1]=[4, 6]
Równ. symetralnej:
| | 1+5 | | 1+7 | |
Środek odcinka AB: S=( |
| , |
| )=(3, 4) |
| | 2 | | 2 | |
4=−2+b
b=6
2x+3y−18=0
P=(2, 6)
| | |Ax0+By0+C| | | |2*2+3*6−18| | |
d= |
| = |
| = |
| | √A2+B2 | | √22+32 | |
10 cze 23:56