matematykaszkolna.pl
Pole trójkąta basia: Oblicz pole trójkąta ABC o wierzchołkach A(2,−3), B(3,0), C(−2,5)
10 cze 23:14
Basia: jeżeli przerabialiście wektory to
 1 
P =

*|d(AB;AC)|
 2 
policz współrzędne tych wektorów; ich wyznacznik i podstaw do wzoru jeżeli nie znasz wektorów trzeba inaczej
10 cze 23:37
picia: i Basia pomogla basi emotka
10 cze 23:40
Basia: emotka
10 cze 23:41
Gustlik: Basia ma rację, z wyznacznika wektorów pola figur najłatwiej się liczy. Tę metodę wyjaśniam tutaj: https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 i gorąco zachęcam do zapoznania się z wektorami równiez tych z Was, którzy wektorów w szkole nie mieli, bo rachunek wektorowy znacznie ułatwia życie w geometrii analitycznej.
11 cze 00:05
Eta: Basia zawsze ma rację
11 cze 00:06
Gustlik: Eta, wiem, napisałem ten post, bo chcę zachęcić wszystkich do zapoznania się z wektorami, które w szkole traktowane są po macoszemu, a na ogół nie są w ogóle traktowane. A potem zadania z geometrii analitycznej robi się metodami z kosmosu, zrozumiałymi może tylko dla samych nauczycieli matematyki.
11 cze 00:15
Basia: oj no nie muszą być zaraz z kosmosu 1. piszę równanie pr.AB 2. liczę |AB| 3. liczę h = d(C; r.AB)
 |AB|*h 
P =

2 
proponuję wektory, bo to metoda najszybsza i najprostsza, ale jeżeli autorka postu nie zetknęła się z wektorami i nie jest akurat zapaloną matematyczką, to ani sama się ich nie nauczy, ani my jej na forum raczej tego nie nauczymy w takiej sytuacji proponuję to co wyżej; wybór należy do basi Dobranoc emotka
11 cze 00:21
Mila: Jeśli chcesz to rozwiązać bez geometrii analitycznej, to narysuj ten Δ w układzie współrzędnych i od pola prostokąta ( o bokach 5 i 8) odejmij pola 3 Δ prostokątnych. Zadanie z 6 klasy szkoły podstawowej.
11 cze 00:23
Gustlik: Powiem szczerze: to ta właśnie druga metoda zaprezentowana przez Basię z obliczeniem
 1 
prostej AB i wysokości i podstawieniem do wzoru P=

ah prędziej powinmna się znaleźć na
 2 
rozszerzeniu, niż wektorowa, bo jest trudniejsza i wymaga o wiele więcej obliczeń. Basia ma rację, wektorami najszybciej i najprościej, nie trzeba kombinować z obliczeniem odcinków.
11 cze 00:36
Aga1.: rysunek Tak jak napisała Mila
 1 1 1 
PABC=8*5−(

*1*3+

*5*5+

*4*8)=
 2 2 2 
11 cze 08:43
Aga1.: Na rysunku B=(3,0)
11 cze 08:46