Pole trójkąta
basia: Oblicz pole trójkąta ABC o wierzchołkach A(2,−3), B(3,0), C(−2,5)
10 cze 23:14
Basia:
jeżeli przerabialiście wektory to
policz współrzędne tych wektorów; ich wyznacznik i podstaw do wzoru
jeżeli nie znasz wektorów trzeba inaczej
10 cze 23:37
picia:
i
Basia pomogla
basi
10 cze 23:40
Basia:
10 cze 23:41
Gustlik: Basia ma rację, z wyznacznika wektorów pola figur najłatwiej się liczy. Tę metodę
wyjaśniam tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 i gorąco zachęcam do zapoznania się z wektorami równiez tych z Was,
którzy wektorów w szkole nie mieli, bo rachunek wektorowy znacznie ułatwia życie w geometrii
analitycznej.
11 cze 00:05
Eta:
Basia zawsze ma rację
11 cze 00:06
Gustlik: Eta, wiem, napisałem ten post, bo chcę zachęcić wszystkich do zapoznania się z wektorami,
które w szkole traktowane są po macoszemu, a na ogół nie są w ogóle traktowane. A potem
zadania z geometrii analitycznej robi się metodami z kosmosu, zrozumiałymi może tylko dla
samych nauczycieli matematyki.
11 cze 00:15
Basia:
oj no nie muszą być zaraz z kosmosu
1. piszę równanie pr.AB
2. liczę |AB|
3. liczę h = d(C; r.AB)
proponuję wektory, bo to metoda najszybsza i najprostsza, ale jeżeli autorka postu nie zetknęła
się z wektorami i nie jest akurat zapaloną matematyczką, to ani sama się ich nie nauczy, ani
my jej na forum raczej tego nie nauczymy
w takiej sytuacji proponuję to co wyżej;
wybór należy do
basi
Dobranoc
11 cze 00:21
Mila: Jeśli chcesz to rozwiązać bez geometrii analitycznej, to narysuj ten Δ w układzie współrzędnych
i od pola prostokąta ( o bokach 5 i 8) odejmij pola 3 Δ prostokątnych.
Zadanie z 6 klasy szkoły podstawowej.
11 cze 00:23
Gustlik: Powiem szczerze: to ta właśnie druga metoda zaprezentowana przez
Basię z obliczeniem
| | 1 | |
prostej AB i wysokości i podstawieniem do wzoru P= |
| ah prędziej powinmna się znaleźć na |
| | 2 | |
rozszerzeniu, niż wektorowa, bo jest trudniejsza i wymaga o wiele więcej obliczeń.
Basia
ma rację, wektorami najszybciej i najprościej, nie trzeba kombinować z obliczeniem odcinków.
11 cze 00:36
Aga1.:

Tak jak napisała
Mila
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PABC=8*5−( |
| *1*3+ |
| *5*5+ |
| *4*8)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
11 cze 08:43
Aga1.: Na rysunku B=(3,0)
11 cze 08:46