Rozwiązać rownanie macierzowe
curobgirl: A*(A*X)
T + 2*(a
T)
2=α*A
T gdzie A=2 2 0 oraz α=detA
1 −1 2
2 3 −3
wyszło mi X
T+2*A
T*A
−1=8*A
−1
i co z tym dalej

prosze o podpowiedz
10 cze 23:12
Krzysiek: (AX)T =XT AT
czyli: AXT AT +2(AT) 2 =αAT /*(AT)−1
AXT +2AT =α I
XT =A−1 (α I −2AT )
I−macierz jednostkowa
10 cze 23:27
Basia:
E − macierz jednostkowa
A*XT*AT + 2AT*AT = 8*AT
A*XT*AT = 8*AT − 2AT*AT
A*XT*AT = 2(4E − AT)*AT
A*XT = 2(4E − AT)*AT*(AT)−1
A*XT = 2(4E − AT)
XT = 2*A−1(4E − AT)
X = [2*A−1(4E − AT)]T
i trzeba liczyć
10 cze 23:32
curobgirl: a w ogóle można odejmnować macierze

jeżeli mam taki przykład: A*X
T−A
T*A+α*A
T=O PODZIELE LEWOSTRONNIE PRZEZ A
−1 I WYJDZIE:
X
T−A
T+α*A
T*A
−1=O TO MUSZĘ JESZCZE ROBIĆ PRAWOSTRONNIE PRZEZ (A
T)
−1 CZY JUZ NIE I LICZYĆ

?
11 cze 14:26
Basia:
można i odejmować, i dodawać
za to dzielić nie można
11 cze 15:00