geometria analityczna
Soldier: 
Witam zadanko z geometrii
punkt A=(−7,2) należy do okręgu stycznego do osi x w punkcie (−3,0) napisz równanie tego okręgu
10 cze 22:59
Basia:

A(−3,0) ⇒ S(−3,b)
B(−7,2)
no i trzeba zbadać dla jakiego b
|SA| = |SB|
10 cze 23:05
niebieski: środek okręgu leży zawsze nad punktem styczności, więc jego wspołrzędna x=−3 a wspołrzędna y
jest taka sama jak promień ⇒ (x−p)2+(y−q)2=r2korzystam z punktu A ⇒ (−7+3)2+(2−r)2=r2
16+(2−r)2=r2
16+4−4r+r2=r2
r=5
(x+3)2+(y−5)2=25
10 cze 23:09
Soldier: ok to szukam promienia
10 cze 23:10
gość: Masz do rozwiązania układ równań, bo oba punkty należą do okręgu:
(−3−xs)2+(0−ys)2=r2
(−7−xs)2+(2−ys)2=r2
oraz dodatkowa informacja, że:
xs=−3
i ys>0,
bo styczny w p. (−3,0) i A należy do okręgu, a jego wsp. ya>0
10 cze 23:10
Soldier: dziękuję wam bardzo
10 cze 23:10
pigor: ... otóż,
S=(−3,y)=? − szukany środek okręgu i
r=y=? − szukana
długość jego promienia (
y>0), to z warunków zadania :
|AS|=y ⇔ AS
2=y
2 ⇔ (−3+7)
2+(y−2)
2=y
2 ⇔ 16+y
2−4y+4=y
2 ⇔ 4y=20 ⇔
⇔
y=5 , zatem
(x+3)2+(y−5)2=25 − szukane
równanie okręgu . ...
10 cze 23:17