Proszę o pomoc
Paula: | | a−x | |
Miejscem zerowym funkcji homograficznej F(x)= |
| jest liczba 3. Funkcja F jest |
| | x+b | |
malejąca w każdym z przedziałów: (−
∞;−8) (−8,+
∞)
a) oblicz wartości parametrów a i b
b) Wyznacz zbiór tych argumentów, dla których funkcja F przyjmuje wartości niedodatnie
10 cze 22:08
Basia:
a−3=0 i −8+b=0
a=3 i b=8
| | 3−x | |
czyli masz F(x) = |
| x∊R\{−8} |
| | x+8 | |
i rozwiąż nierówność
10 cze 22:39
Eta:
a)
f(x)=0 ⇔ a−x=0 i x+b≠0 z treści zadania
f(3)=0 ⇔ a−3=0 ⇒ a= 3 i x+b≠0 ⇒ −8+b≠0 ⇒ b= 8
b)
| | 3−x | |
f(x) ≤0 ⇔ |
| ≤0 ⇒ (3−x)(x+8) ≤0 ⇒ x€ .... dokończ |
| | x+8 | |
10 cze 22:44
Paula: Dlaczego przyrównałaś to do zera ?
10 cze 22:45
Paula: Już wiem
10 cze 22:47
Eta:
10 cze 22:47
Hessu:
Funkcja F(x)=\frac{2x + b}{x + c} jest funkcją homograficzną, malejącą w każdym z przedziałów
(− \infty ; 1), (1; + \infty ), a do jej wykresu należy punkt A (9, 2\frac{1}{2}).
a) Oblicz wartości współczynników b i c
b) Naszkicuj wykres funkcji F
c) Podaj zbiór wartości funkcji F
d) Wyznacz zbiór tych argumentów, dla których funkcja F przyjmuje wartości nie mniejsze niż
funkcja G(x)=\frac{x + 5}{x − 1}
2 kwi 20:37
Wektor: Witam wytłumaczy mi ktoś dlaczego w podpunkcie a w mianowniku x=−8 ?
7 mar 21:23
Iryt:
−8∉D ⇔mianownik dla x=−8 jest równy 0.
8 mar 16:58