prosze o szybkie zrobienie tego przykladu
Edyta21: prosze o szybkie zrobienie tego przykladu:
(2x−1)(x+6)sin 30=20
10 cze 21:56
Basia:
sin30 = 12
podstaw i dalej licz sama, to zwykłe równanie kwadratowe
10 cze 22:08
fallingstar7: tak wiem, podstawiam ale mam doprowadzic rownanie do postaci: 2x2+13x−34=0
a mi nie wychodzi
10 cze 22:11
Saizou : a dobrze przepisałeś zadanie?
10 cze 22:13
fallingstar7: tak, wszystko sie zgadza
10 cze 22:14
Saizou : (2x−1)(x+6)sin 30=20
(2x−1)(x+6)0,5=20
(2x2+12x−x−6)0,5=20
x2+5,5x−3=20
x2+5,5x−23=0
10 cze 22:16
10 cze 22:17
fallingstar7: w odpowiedziach pisze ze ma wyjsc 2x2+13x−34=0
mi wlasnie tez wychodzi tak jak Tobie Saizou, wychodzi jezeli przeniose 1/2 na prawo i podziele
przez 20
10 cze 22:18
Eta:
10 cze 22:18
Saizou : lub też
2x2+11x−46=0
10 cze 22:21
Basia:
Może raczej sprawdź nie co jest w odpowiedziach, ale co jest w treści
(2x − 1)(x − 6)*12 = 20 /*2
(2x−1)(x−6) = 40
policz do końca i zobaczysz co dostaniesz
10 cze 22:23
Basia:
poprzednie nie pasuje
(2x + 1)(x + 6) = 40
to jest to !
10 cze 22:25
Eta:
10 cze 22:26
fallingstar7: ma sie rownac 20
10 cze 22:26
fallingstar7: polecenie:
Pole przedstawionego na rysunku równoległoboku jest równe 20cm2 Wyznacz wartość x, a
następnie oblicz obwód równoległoboku.
10 cze 22:27
fallingstar7: i jest rownanie: (2x+1)(x+6)sin30=20
10 cze 22:28
picia: fajny rysunek
10 cze 22:29
Eta:
Ot i masz babo placek
10 cze 22:29
picia:
no to sie zgadza
10 cze 22:29
Eta:
Bardzo
pikny rysunek
10 cze 22:29
fallingstar7:

rysunek
10 cze 22:32
Basia:
(2x+1)(x+6)*12 = 20 /*2
co daje ?
10 cze 22:32
fallingstar7: tam jest 2x+1 jak cos
10 cze 22:33
fallingstar7: no faktycznie, nie wzielam tego pod uwage

ale ja tępa jestem
dziekuje
10 cze 22:34
Basia:
no to już masz równanie (patrz wyżej)
pomnóż obustronnie przez 2 i rozwiązuj
10 cze 22:35
fallingstar7: teraz wychodzi
10 cze 22:35