[Fizyka] Ładunki elektryczne - elementarne poziom gimnazjum/liceum
Bartek: 1. Ładunek elementarny ma wartość e=1.6*10−19. O ile więcej ładunków elementarnych ujemnych
niż dodatnich zawiera kula naelektryzowana ładunkiem q=−1.6*10−10C
2. Między płytami elektrofiltru odległymi od siebie o 2m panuje napięcie 6000V. Jaka jest
wartość siły elektrycznej działającej na grudkę pyłu o ładunku 0,001 mikro Culomba.
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki.
10 cze 21:48
Maslanek: 1. To jest chore... To dodawanie ładunków, więc powinno być chyba coś takiego:
n*e − x*e = −1,6*10
−10 C
A z tego stosunku się wyliczyć nie da...
Chyba, że chodziło o coś takiego:
| | −1,6*10−10C | |
Ilość ładunków ujemnych wynosi x= |
| = 109. |
| | −1,6*10−19C | |
2.
Oraz F
el=E*q
10 cze 21:55
Maslanek: To chyba na jakąś olimpiadę, bo jak byłem w gimnazjum to nawet nie wiedziałem co to
kondensator...
10 cze 21:56
Trivial:
1. Nie jest chore. Podany ładunek jest ładunkiem wypadkowym, a więc ładunków ujemnych jest o
10 cze 22:02
Bartek: Dziękuję bardzo. Co do zad 2. E=U/d −−−−− czym jest d?
Same zadania są na 6. Średnia ponad 5 z fizyki i udział w kilku konkursach (w tym olimpiada
dość wysoko) nie wystarcza u mnie w szkole do 6.
10 cze 22:04
Trivial: A czy w drugim zadaniu nie brakuje czasem położenia tej grudki pyłu?
10 cze 22:08
Bartek: Przepisałem zadanie słowo w słowo. Też mi się wydaje że czegoś tu brakuje...
10 cze 22:11
Maslanek: Jeśli płytka jest nieskończenie długa to nie
10 cze 22:12
Maslanek: d to odległość od płytki.
10 cze 22:13
Maslanek: odległość płytek w sensie
10 cze 22:13
Maslanek: No dobrze
Trivial, ale czy:
2x−2y=x−y?
No nie dla wzszystkich
10 cze 22:15
Bartek: Wydaje mi się, że płytka ma 2m, mnie brakuje innych danych (I, jakichkolwiek kierunków) które
widziałem w zadaniach podobnych − wygooglowanych.
10 cze 22:16
Maslanek: "Między płytami elektrofiltru odległymi od siebie o 2m"
Na pewno odległość między nimi to 2m.
10 cze 22:18
Bartek: ok, dziękuję przepisałem.
10 cze 22:19
Maslanek: Z Prawa Gaussa siła elektryczna jest niezależna od odległości dla powierzchni nieskończenie
dużych.
No i opisywana wzorem F=E*q.
Tak jest panowie?
10 cze 22:21
Trivial:
Maslanek, a czy 4e − e = 195e − 192e ?
10 cze 22:30
Gustlik: 1. Ładunek elementarny ma wartość e=1.6*10−19. O ile więcej ładunków elementarnych ujemnych
niż dodatnich zawiera kula naelektryzowana ładunkiem q=−1.6*10−10C
| | |q| | | 1.6*10−10C | |
n= |
| = |
| =109, czyli 109 elektronów |
| | e | | 1.6*10−19C | |
2. Między płytami elektrofiltru odległymi od siebie o 2m panuje napięcie 6000V. Jaka jest
wartość siły elektrycznej działającej na grudkę pyłu o ładunku 0,001 mikro Culomba = 10
−9C.
(mikro=10
−6)
Natężenie pola:
| | U | |
E= |
| , gdzie U − napięcie, d − odległość płyt |
| | d | |
| | 6000V | |
E= |
| =3000V/m=3000N/C |
| | 2m | |
F=qE=10
−9C*3000N/C=0,000003N=3*10
−6N
11 cze 00:12
gwizdolek: przez żrówkę płynie prąd o natężeniu 0,15h/a oblicz wartość ładunku elektrycznego
przepływającego w czasie 5 min i wyraź go w columbach i ładunkach elementarnych
15 wrz 19:08
gwizdolek:
15 wrz 19:26
MQ: Co to za jednostka h/a? hektary/ary? godziny/ary?
15 wrz 19:32