Dwa zadania
Sgree21: Wyznacz współrzędne punktu , który w jednokładności o skali k=−3 i środku S=(2,1)
przeksztzałcono na P'=(−1,2)
Wyznacz środek jednokładności jeżeli punkt P=(−1,5) a przekształcono na punkt P'=(5,2) w skali
k=4
pomoże ktoś ?
10 cze 21:27
Basia:
z definicji jednokładności:
SP'→ = k*SP→
10 cze 21:32
Sgree21: tak wiem tylko że mi to jakoś nie wychodzi
10 cze 21:36
10 cze 21:46
Basia:
napisz jak liczyłeś współrzędne wektorów
SP'→ = ......
SP→ = ..........
jak to sobie zapidałeś ?
10 cze 21:47
Sgree21: SP'→ = −3 ( 2,1 ) (−1,2)
SP'→ = (−6,3) (3,−6)
o tak
10 cze 21:54
Basia:
a co to za dziwolagi ?
SP'→ = [ xp' − xs; yp' − ys]
SP'→ = [ −1−2; 2−1] = [−3; 1]
SP→ = [xp − xs; yp − ys ]
SP→ = [xp − 2; yp−1]
[−3; 1] = −3*[xp−2; yp−1]
czyli
−3 = −3(xp−2)
1 = −3(yp−1)
wylicz xp i yp
drugie identycznie
10 cze 22:01
Sgree21: o teraz rozumiem, dzieki Basia
10 cze 22:21