Proszę
Funadir: Haj


Proszę pomóscie mi


Aby przejechać przez najdłuższy tunel świata, superszybki pociąg Power − N o długości 58
metrów, musi zwolnić do 179 . Od momentu wjazdu lokomotywy do tunelu, do chwili wyjazdu
ostatniego wagonuupływa 6 min. Jaką długość w metrach ma tunel?
10 cze 21:19
ewa: | | 179km | | 179000m | |
v= |
| = |
| (prędkość) |
| | h | | 60min | |
x− dł. tunelu
s=x+58m (droga)
t=6min
s=v*t
| | 179000m | |
x+58m= |
| *6min |
| | 60min | |
x+58m=17900m
x=17842m
10 cze 21:49
Maslanek: Jeśli to pociąg na nadprzewodnikach, to to równie dobrze może być 179 m/s

W sumie to byłby hardcore

To w ogóle możliwe by było?

Zeby nie wyleciał z zakrętu np.?
10 cze 21:51
10 cze 21:56
dero2005:

l = 58 m
t = 6 min = 0,1 h
D = v*t = 179*0,1 = 17,9 km = 17900 m
T = D − 2l = 17900 − 116 = 17784 m → długość tunelu
10 cze 21:57
dero2005:
albo dane są źle podane albo odpowiedzi
10 cze 22:02
ewa: A wszystkie dane do zad. są dobrze wpisane? A prędkość w jakich ma być jednostkach?
10 cze 22:02
Funadir: Aby przejechać przez najdłuższy tunel świata, superszybki pociąg Power − N o długości 63
metrów, musi zwolnić do 170 . Od momentu wjazdu lokomotywy do tunelu, do chwili wyjazdu
ostatniego wagonu upływa 5 min. Jaką długość w metrach ma tunel?
10 cze 22:03
Funadir: Przepraszam pomyliły mi sie dane

Słuszna Uwaga Ewa
10 cze 22:04
ewa: dero 2005 niepotrzebnie bierzesz 2 razy dł pociągu! Droga przebyta przez lokomotywę to dł
tunelu + dł pociągu
10 cze 22:06
dero2005:
tak wiem, ale i tak złe wyniki
10 cze 22:08
ewa: No to podstaw te dane do moich obliczeń
10 cze 22:09
ewa:
t=5min
s=x+63m
| | 170000m | |
x+63m= |
| *5min |
| | 60min | |
x=14103,(66) m ≈14103,67m
10 cze 22:12
Funadir: wiecie może jak to obliczyć

?
Oblicz pole czworokąta o podanych wierzchołkach: A(1,7), B(13,23), C(15,131), D(1,90).
10 cze 22:15
Funadir: dpowiedzi
A 1185 Wybierz B 887 Wybierz C 1213 Wybierz D 877 Wybierz E 1514 Wybierz F 1688
Wybierz
10 cze 22:15
ewa: Jako sume pól 2 trójkątów. A pole trójkąta to połowa wartości bezwzględnej wyznacznika macierzy
utworzonej z wektorów wychodzących z jednego wierzchołka.
10 cze 22:19
ewa: wektor AB=[12,16]
wektorAC=[14,124]
wyznacznik macierzy z tych wektorów=12*124−14*16=1488−84=1404
| | 1 | |
Pole ΔABC= |
| *|1404|=702 |
| | 2 | |
wektorAD=[0,83]
wektorAC=[14,124]
wyznacznik macierzy z tych wektorów=0*124−14*83= −1162
| | 1 | |
PoleΔADC= |
| *|−1162|=581 |
| | 2 | |
Pole czworokąta=581+702=1283
10 cze 22:35
Funadir: Wielkie dzienki
10 cze 22:37
ewa: Sprawdź współrzędne punktów, czy dorze wpisałeś czy nie zgubiłes np gdzies minusa czy nie
pomyliłes liczby
10 cze 22:37