ukł. równań
koko: | | ⎧ | 6x +9y + 20z = 540 | |
| jak to obliczyć: | ⎨ | 25,5x + 6y − 20z = 300 |
|
| | ⎩ | 0,5x −2y + 4z = 5 | |
10 cze 21:18
sushi_ gg6397228:
NP WYZNACZNIKAMI
10 cze 21:20
koko: potrafię wyznacznikami, ale tylko jeśli mam dwie niewiadome, takich nie umiem
10 cze 21:23
sushi_ gg6397228:
tak samo sie liczy
tylko masz wyznacznik 3x3 do liczenia, a nie 2x2
10 cze 21:25
koko: a innym sposobem się nie da?
10 cze 21:32
sushi_ gg6397228:
wyznacz "x" lub "y" lub "z" z ktoregos rownania i podstaw do pozostałych
10 cze 21:33
Basia:
da się jak każdy układ; metodą podstawienia albo przeciwnych współczynników
np: dodaj (1)+(2) (zniknie z); potem (2)+5*(3) (też zniknie z)
i dostaniesz układ dwóch równań z niewiadomymi x, y
10 cze 21:35
koko: dlaczego po pomnożeniu 3 równania przez 5 z zniknie?
10 cze 21:37
koko: niestety, tym sposobem to nie wychodzi
10 cze 21:44