różniczkowalność funkcji
Kwachu: zastanawiam się, czy dobrze to rozwiązałem.
| | ⎧ | x2 −2 gdy x<1 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 4x−5 gdy x≥1 | |
sprawdzam ciąglość: lim
x−> 1− x
2 −2=−1
lim
x−> 1+ 4x−5= −1
funkcja jest ciągła w pkt. −1 więc sprawdzam pochodną.
| | f(−1+h) −f(−1) | | h2 −2h −1 +1 | |
f'− (−1)= limh−>0 |
| = limh−>0 |
| = −2 |
| | h | | h | |
| | f(−1+h) −f(−1) | | 4h−9 +9 | |
f'+ (−1)= limh−>0 |
| = limh−>0 |
| = 4 |
| | h | | h | |
L≠P pochoda w pkt. −1 nie istnieje, więc f(x) nie istnieje.
10 cze 21:11
Grześ: źle podstawiałeś

w dwóch ostatnich linijkach sprawdzasz nadal ciągłość w 1
+ i 1
− 
Sprawdź to jeszcze raz
10 cze 21:17
Kwachu: to co powinienem podstawić, 0+ i 0− ?
10 cze 21:18
Grześ: znaczy sprawdzasz różniczkowalność
zamiast f(−1+h) − f(−1) masz f(1+h)−f(1)
I tak wszedzie

nadal h→0
10 cze 21:20
Kwachu: aha ok łapie. czyli biore f' (1
−) i f'(1
+)?
10 cze 21:22
Grześ: tak

nadal badasz punkt x=1
10 cze 21:26
Trivial:
Może dodam lekką sugestię. Gdy już pokazałeś, że funkcja jest ciągła, wystarczy sprawdzić, czy
pochodne w punkcie x=1 są równe.
(x2 − 2)' = (4x−5)' | x=1
2x = 4 | x=1
2 = 4 ⇒ funkcja f nie jest różniczkowalna w punkcie x=1.
10 cze 21:30
Kwachu: niby tak, ale na egzaminie muszę to udowodnić na wzorze, pokazując że go znam.
10 cze 21:36
Trivial: To jest to samo. Wzory z tabelki również były wyprowadzane z definicji (albo z twierdzeń).
10 cze 21:54