Oblicz pole zawarte między krzywymi :
AMANDA: Oblicz pole zawarte między krzywymi :
y2=x i x2 = 8y
10 cze 20:53
pigor: ... z danych równań krzywych y
2=x ⇔ y=
√x i x≥0 oraz y=
18x
2 i y≥0
łatwo znajdujesz (0,0) i (1,1) punkty wspólne i wystarczy , że policzysz
tak :
P= ∫
01 (
√x−
18x
2)dx = ...
10 cze 21:39
AMANDA: proszę Cię dokończ mi je bo Ja nic nie kumam sama tego nie zrobię

10 cze 21:41
Basia:
coś mi się tu nie zgadza
y2 = x
x2 = 8y
(y2)2 = 8y
y4 − 8y = 0
y(y3−8) = 0
y = 0 lub y=2
x = 0 lub x=4
punkty wspólne to (0,0) i (4,2)
10 cze 21:44
AMANDA: Basia ale to chyba nie wszytko

proszę Cię dokończ to mi

10 cze 21:48
Basia:
a na to kolokwium też mam jutro pójść zamiast Ciebie ?
nie wpuszczą mnie;
P = 0∫4 (√x − 18x2) dx = 0∫4[ x1/2 − 18x2] dx = ..........
to już sobie sama policz
10 cze 21:56
pigor: ... o kurcze pomyliłem się w punktach przecięcia − "nie widziałem" tej ósemki

,
a liczyć mi się nie chciało , przepraszam. ...
10 cze 21:59
Basia:
⇒pigor na pociechę: wszystkim się zdarza
10 cze 22:06