matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Określ zbieżność całek korzystając z tablic całkowania
AMANDA:
2
a) ∫
(
x
)
1
(x
−
2
+
)
2
dx
x
dx
b) ∫
3
0
√
x
10 cze 20:49
Jack:
a) podnieś do kwadratu i porozdzielaj na trzy całki,
1
b) zapisz
=x
−1/2
i skorzystaj z odpowiedniego wzoru
√
x
10 cze 21:01
AMANDA:
dzięki przynajmniej za to
bo niestety nie potrafię ani rozdzielić tego na całki ani nic w tym stylu
10 cze 21:04
Mila:
2
4
4
4
(x
−2
)
2
+2*x
−2
*
+
=x
−4
+
+
=
x
x
2
x
3
x
2
=x
−4
+4*x
−3
+4*x
−2
11 cze 16:09