matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc
Magda01:
Pomóżcie
1
1
Znaleźć równanie hiperboli znając równania jej asymptot y=+
x, y=−
x i równanie
2
2
jednej z jej stycznych 5x−6y−8=0.
10 cze 20:37
Basia:
asymptotami hiperboli
x
2
y
2
−
= 1
a
2
b
2
b
są proste y = ±
x
a
stąd
b
1
=
a
2
a = 2b czyli równanie hiperboli przyjmie postać
x
2
y
2
−
= 1
4b
2
b
2
a układ równań
x
2
y
2
−
= 1
4b
2
b
2
5x−6y−8=0 musi mieć jedno i tylko jedno rozwiązanie
10 cze 22:46