prosze o pomoc
werka: przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym. objętość tego stożka równa się 18π√3
obilcz promień podstawy stożka
10 cze 20:35
Eta:
| | 1 | | 1 | |
V= |
| πr2*h = |
| πr2*r√3 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
|
| π√3*r3= 18π√3 ⇒ r3=18*3=54 |
| | 3 | |
r=
3√54=
3√27*2 = 3
√2
10 cze 20:47
dero2005:

d = l
| | πd2 | | πd2 | | d | |
V = |
| *h = |
| * |
| √3 = 18π√3
|
| | 12 | | 12 | | 2 | |
d = 3
3√16
r =
323√16
10 cze 20:53
Eta:
@
Dero
3√16=
3√8*2= 2
3√2
r= 3
3√2 −−−−−−−− tak jak wyżej podałam w swoim rozwiązaniu
10 cze 21:25
dero2005:
@Eta
r = 323√16 = 33√2
Ty napisałaś o 20:47
r = 3√54 = 3√27*2 = 3√2
co nie jest prawdą
10 cze 21:36
Eta:
Hehe

jasne,że typowy chochlik
3√27*2= 3
3√2
10 cze 21:57